PIVOVAR

Jsme malý, nezávislý a dodržující tradici (Craft Brewery – small, independent and traditional) pivovar.
Naše pivo je poctivé, nefiltrované, nepasterizované a bez chemických úprav, s vysokým obsahem pivovarských kvasinek a vitamínů, které dělají pivo zdravějším. Světlý ležák (pivo plzeňského stylu – Pilsner lager) vaříme tradičním postupem na dva rmuty s chmelením na třikrát, zahraniční styly piv vaříme dle receptur z místa původu (polotmavé, Bock, Märzen, Vídeňský ležák, Rauchbier, Märzen, IPA, APA, EPA atd.). Při výrobě používáme pouze čtyři základní suroviny – vodu, slad z humnové sladovny, granulovaný chmel a pivovarské kvasnice (spodní a svrchní).

Rozhovor se sládkem a majitelem Petrem Melichárkem

Máte rádi pivo? Chcete ochutnat chmelový mok z malého regionálního pivovárku, který se pyšní značkou kvality „Haná – regionální produkt“? Pokud ano, zkuste ochutnat to, které vyrábí Petr Melichárek ve svém stejnojmenném minipivovaru v Horce nad Moravou.

Petr Melichárek
PETR MELICHÁREK VAŘÍ PIVO VÝJIMEČNÉ CHUTI

Receptury si upravuje a přidává více chmele …

Má originální chuť, je nefiltrované, nepasterizované a bez chemických úprav, s vysokým obsahem pivovarských kvasinek a vitaminů, které dělají tento mok zdravějším.

Co vás přimělo založit si minipivovar?
Ta myšlenka se vyvíjela postupně. Od degustace piva v době studií přes pivní turistiku, konzultace se sládky, sběratelství pivních sklenic až po pátrání po historii pivovarnictví… Nakonec jsme si před pěti lety s manželkou sehnali malou várničku a uvařili asi šedesát litrů piva. Chutnalo, a proto jsme se rozhodli jeho výrobu rozšířit a v roce 2013 zlegalizovat. Nyní má varna objem 300 litrů, což nás řadí mezi nejmenší pivovary v České republice.

Jaká piva vaříte?
Vaříme celkem deset světových stylů piva, která jsou spodně i svrchně kvašená. Naše piva nesou jednotný název Melichárek s dodatkem o pivním stylu. Například světlé pivo plzeňského stylu nese označení Melichárek světlé a vaří se ve stupňovitosti 10 až 15 %. V nabídce je také Melichárek polotmavý, což je pětisladové polotmavé spodně kvašené pivo mnichovského stylu.
Kromě toho vaříme i Hanácké Bock, což je sedmnáctistupňový polotmavý speciál bavorského stylu, Hanáckou Vídeň, svrchně kvašená piva typu Pale Ale a řadu dalších.

Čím se liší vámi vyráběné pivo od ostatních?
Přivýroběnašehopivanepoužívámežádné náhražky, jako je chmelový extrakt, cukr nebo barvivo. Nepřidáváme ani jiné pomocné suroviny, například kyselinu citronovou či kukuřičný škrob na podporu pěnivosti. Naše pivo obsahuje pouze čtyři základní suroviny, a to vodu, slad, chmel a pivovarské kvasnice. Slad nakupujeme ve sladovnách Záhlinice, Castello Prostějov, v bavorské sladovně Weyermann v Bambergu a nově i ve sladovně Bruntál. Chmel odebíráme za Žatce, aleizUSA, Anglie, Německa a jiných zemí světa. Naše pivo se nijak nefiltruje a na rozdíl od velkých pivovarů je vařeno na stupňovitost a je nepasterizováno. Všechny receptury na výrobu piva si navíc upravuji k obrazu svému, raději vařím piva polotmavá, kdy rád kombinuji několik druhů sladů a vždy přidám více chmele. Výsledkem je originální hořká chuť.

Jak dlouho trvá, než se dostane pivo z varny ke spotřebiteli?
Samozřejmě záleží na typu piva, rozhodně to však není o tom, že se jeden den pivo uvaří a druhý den může konzumovat. Například český ležák 12% dvanáct hodin vaříte, čtrnáct dní spodně kvasí na spilce a devět týdnů zraje.
Než ho ochutnáte, počkáte si přibližně tři měsíce. Zato svrchně kvašené pivo typu Pale Ale lze ochutnat po 6 týdnech po uvaření a pšeničné již po čtyřech.

Pořádáte také kurzy vaření piva, jak taková akce probíhá?
Jedná se o celodenní pobyt dvou až pěti zájemců se sládkem v našem pivovaru, přičemž si dotyční sami vyberou, které z piv se bude vařit. Popíšeme si postup výroby piva, probereme historii pivovarnictví v České republice, prostudujeme si základní zařízení pro výrobu piva v minipivovaru a zjistíme, jaké suroviny budeme potřebovat a kde se dají zakoupit. Zájemci se rovněž dozví, jak si doma postavit malý pivovar, jaké existují pivní styly, pivní legislativa nebo co vlastně v sobě pivo skrývá. Samozřejmostí je aktivní zapojení zúčastněných do výroby piva a po ukončení jeho ležení i odkup s možností prezentace vlastnoručně vyrobeného moku na narozeninové party či firemním večírku. Účastníci také obdrží recept na výrobu 12% světlého ležáku plzeňského typu a skripta pro domácí samostudium. Cena kurzu je 1200 korun za osobu. Jedná se o velmi žádaný zážitek, který je často darován ve formě dárkového poukazu.

Kde lze vámi vyráběný mok ochutnat?
Jednak je to v areálu našeho pivovaru, kde je přes sezonu (od 1. 5. do 4. 10.) otevřen Pivovarský dvůr (od čtvrtka do neděle), dále v Olomouci je to v hospodě U Magora, v baru Casablanca a v hospůdce U Kuděje.
Dodáváme ho také do Vranova do hospůdky Na gruntě. Hodně hospůdek si k nám pro pivo přijíždí jednorázově, takže naše pivo bylo k ochutnání např. v Brně, Uničově, Frýdlantě nad Ostravicí atd. Tradičně nás lidé najdou také na jednotlivých akcích.
Zájemci si mohou také naše pivo zakoupit v KEG sudech nebo v lahvové podobě a užít si jej s přáteli na party nebo na gauči u televize.

Jaké novinky nyní chystáte?
Poslední novinkou našeho pivovárku je polotmavý spodně kvašený nakuřovaný speciál Hanácké Rauchbier 13%. Při výrobě našeho „Rauchu“ je použit speciální nakuřovaný slad ze sladovny Bruntál. Během sušení ve sladovně se pod lískami přidává do otevřeného ohně kvalitní rašelina. Hoření rašeliny dodává odcházejícímu kouři charakteristické aroma, které přestoupí i do hvozděného sladu. Pivo tak získává kouřovou vůni i chuť. Centrem nakuřovaného „uzeného“ piva je bavorské město Bamberg. Další pivo, které nás čeká, je svrchně kvašené pšeničné pivo, které se příjemně pije v letních měsících.

Doporučení:
Nefiltrované a nepasterizované pivo je z hlediska zdravotních účinků vhodné užívat při nebo po jídle. Tímto způsobem upravuje správné trávení a zažívání a ochraňuje celý trávicí trakt. Popíjené ve večerních hodinách usnadňuje usínání a podporuje kvalitní spánek. Popíjené během dne působí pozitivně na zlepšení nálady a pocitu celkového zdraví a navíc výborně zahání žízeň.

– Moravský senior 02/2015