LEGALIZACE PIVOVARU

2011
Čvc 15

Pivní akce Chmelovy dožinke 2011

Do legalizace pivovaru jsem se pustil po úspěšném představení našich produktů na pivní akci Chmelovy dožinke 2011. Po této akci jsem započal shánět informace, co vše je nutné udělat pro to, aby člověk mohl mít legální pivovar. Hodně mi při této činnosti pomohl pan Marek Havlas z pivovaru Ujkovice. Velké díky za jeho čas a ochotu. Ten měl velké zkušenosti s přechodem z homebrewingu na oficiální pivovar. Na webových stránkách jejich pivovaru naleznete mnoho užitečných informací.

Pro 02

Předána dokumentace Krajské hygienické stanici v Olomouci

Jako první se mi podařilo sehnat varný kotel o objemu 300 l a dle něj se začala vytvářet  první dokumentace pivovaru. Tato dokumentace byla předána v prosinci 2011 Krajské hygienické stanici v Olomouci (KHSOL) k posouzení. Sociální zázemí v první dokumentaci představovalo pouze WC a 1 umyvadlo. Tato dokumentace mi byla vrácena k přepracování a získal jsem od KHSOL i přesné informace o tom, co by měl takový provoz pivovaru obsahovat. Zpracoval jsem novou projektovou dokumentaci a ta již zahrnovala veškeré náležitosti požadované KHSOL. Nově přibyly místnosti WC, úklidová místnost, předsíň WC, šatna, šrotovna, sklad skladu, daňový sklad, sklad sudů a místnost na mytí sudů. Bylo vyřešeno (dle norem) osvětlení, výměna vzduchu a ventilace.

2012
Úno 19

Přestavba a jednání s úřady

V únoru 2012 jsem započal s přestavbou místností a začal jednání s dalšími úřady (Stavební úřad, obecní úřad, sousedi, povodí Moravy, hasiči, celníci atd.). Veškeré práce v pivovaru dělám svépomocně, vše jsem si sám navrhl a vybudoval. Složitější věci, jako je instalace chladících agregátů do spilky a sklepa a instalace rozvodných elektro skříní, jsem nechal odborníkům. Budovaný pivovar bude mít varnu o objemu 300 l. Varnou soustavu bude doplňovat scezovací a přepouštěcí nádoba. Při zahájení výroby budou ve spilce dvě nádoby o objemech 350 litrů. Maximální kapacita spilek bude v budoucnu 4 x 350 litrů. V ležáckém sklepě bude pivo zrát v KEG sudech, odkud bude pivo distribuováno zákazníkům. Do budoucna se počítá s ležáckými tanky. Výroba bude i nadále probíhat bez jakékoliv automatizace. Pro čerpání bude využíváno rmutovací čerpadlo a pro chlazení deskové chladiče. Postup výroby se nezmění, jen se změní objem vyráběného piva. Stále zde bude hodně ruční práce a dřiny. Jen to pivo budu moci legálně prodat. Stále to ale bude amatérský homebrewing, který vyrábí domácí nefiltrované kvasnicové pivo.

Lis 26

Živnostenský list v oboru Pivovarnictví a sladovnictví

Na to, abych mohl legálně vyrábět pivo, musím mít Živnostenský list. Obor Pivovarnictví a sladovnictví je vázaná živnost a na tu je potřeba mít vzdělání. Druhou možností je garant. Garantem našeho pivovaru je pan Stanislav Nožka, sládek pivovaru Moritz v Olomouci, za což mu moc děkuji. Živnost v oboru Pivovarnictví a sladovnictví jsem získal na podzim roku 2012. Co mě nyní čeká? Dne 14.března 2013 proběhne místní šetření s dotyčnými orgány a pokud vše bude v pořádku, pak mi stavební úřad povolí zkušební provoz.

2013
Bře 14

Máme ústní povolení k půlročnímu zkušebnímu provozu

14.3.2013 proběhla inspekce a vše proběhlo k mé spokojenosti. Máme ústní povolení k půlročnímu zkušebnímu provozu, během kterého musíme splnit pár podmínek, daných obecním úřadem, hygienou a životním prostředím. Stavební úřad by měl vydat povolení během týdne 12. (po zaplacení poplatku 1000 Kč - jednoho z již mnoha zaplacených) a ihned poté začne další papírování s celním úřadem. Dej bůh štěstí.

Bře 30

Písemné povolení k půlročnímu zkušebnímu provozu

30.3.2013 - Tak to máme písemně - Povolení k půlročnímu zkušebnímu provozu s nutností splnění podmínek do 30.9.2013. Můžeme vyrábět pivo, ale nesmíme jej prodávat.

Dub 02

První celní kontrola

30.4.2013 - celníci30 k nám přijedou na první kontrolu - vše OK

Dub 08

Osobní schůzka na Celním ředitelství Olomouc

8.4.2013 - osobní schůzka s panem Františkem Dostálem na Celním ředitelství Olomouc

Dub 10

Žádost o povolení provozování daňového skladu

10.4.2013 - podána žádost o povolení provozování daňového skladu dle zákona o spotřební dani 253/203 Sb. §19 odst. 2 písmeno A. Součástí žádosti je i 18 příloh. Celníci mají 90 dní na vyřízení. Pokud bude vše OK a dodrží maximální lhůtu, pak první pivo prodáme 10.července 2013. Pevně doufám, že to bude i dříve, v žádosti je navrhovaný termín 1.7.2013.

Kvě 13

Vyměřená měsíční záloha na spotřební daň

13.5.2013 - přišel dopis od celníků s vyměřenou měsíční zálohou na spotřební daň. Po zaplacení by mělo přijít povolení k provozování daňového skladu. Při plném výstavu 320 hl ročně a při vaření 13˚ piva to dělá necelých 6000 Kč měsíčně. U 13˚ to dělá 1 Kč na 1 prodané pivo. O to se musí zvednout cena. Následně již budu platit dle skutečné stupňovitosti.

Kvě 17

Uvařena první várka na nové technologii

17.května 2013 - uvařena první várka na nové technologii.

Kvě 29

Máme veškerá povolení

29.května 2013 - máme veškerá povolení. Jsme registrovanými plátci spotřební daně. První se bude platit za pivo prodané v měsíci červnu a to během července.