LEGALIZACE PIVOVARU
- 2011
- Čvc 15
Pivní akce Chmelovy dožinke 2011
Do legalizace pivovaru jsem se pustil po úspěšném představení našich produktů na pivní akci Chmelovy dožinke 2011. Po této akci jsem započal shánět informace, co vše je nutné udělat pro to, aby člověk mohl mít legální pivovar. Hodně mi při této činnosti pomohl pan Marek Havlas z pivovaru Ujkovice. Velké díky za jeho čas a ochotu. Ten měl velké zkušenosti s přechodem z homebrewingu na oficiální pivovar. Na webových stránkách jejich pivovaru naleznete mnoho užitečných informací.
Pro 02Předána dokumentace Krajské hygienické stanici v Olomouci
Jako první se mi podařilo sehnat varný kotel o objemu 300 l a dle něj se začala vytvářet první dokumentace pivovaru. Tato dokumentace byla předána v prosinci 2011 Krajské hygienické stanici v Olomouci (KHSOL) k posouzení. Sociální zázemí v první dokumentaci představovalo pouze WC a 1 umyvadlo. Tato dokumentace mi byla vrácena k přepracování a získal jsem od KHSOL i přesné informace o tom, co by měl takový provoz pivovaru obsahovat. Zpracoval jsem novou projektovou dokumentaci a ta již zahrnovala veškeré náležitosti požadované KHSOL. Nově přibyly místnosti WC, úklidová místnost, předsíň WC, šatna, šrotovna, sklad skladu, daňový sklad, sklad sudů a místnost na mytí sudů. Bylo vyřešeno (dle norem) osvětlení, výměna vzduchu a ventilace.
- 2012
Úno 19Přestavba a jednání s úřady
V únoru 2012 jsem započal s přestavbou místností a začal jednání s dalšími úřady (Stavební úřad, obecní úřad, sousedi, povodí Moravy, hasiči, celníci atd.). Veškeré práce v pivovaru dělám svépomocně, vše jsem si sám navrhl a vybudoval. Složitější věci, jako je instalace chladících agregátů do spilky a sklepa a instalace rozvodných elektro skříní, jsem nechal odborníkům. Budovaný pivovar bude mít varnu o objemu 300 l. Varnou soustavu bude doplňovat scezovací a přepouštěcí nádoba. Při zahájení výroby budou ve spilce dvě nádoby o objemech 350 litrů. Maximální kapacita spilek bude v budoucnu 4 x 350 litrů. V ležáckém sklepě bude pivo zrát v KEG sudech, odkud bude pivo distribuováno zákazníkům. Do budoucna se počítá s ležáckými tanky. Výroba bude i nadále probíhat bez jakékoliv automatizace. Pro čerpání bude využíváno rmutovací čerpadlo a pro chlazení deskové chladiče. Postup výroby se nezmění, jen se změní objem vyráběného piva. Stále zde bude hodně ruční práce a dřiny. Jen to pivo budu moci legálně prodat. Stále to ale bude amatérský homebrewing, který vyrábí domácí nefiltrované kvasnicové pivo.
Lis 26Živnostenský list v oboru Pivovarnictví a sladovnictví
Na to, abych mohl legálně vyrábět pivo, musím mít Živnostenský list. Obor Pivovarnictví a sladovnictví je vázaná živnost a na tu je potřeba mít vzdělání. Druhou možností je garant. Garantem našeho pivovaru je pan Stanislav Nožka, sládek pivovaru Moritz v Olomouci, za což mu moc děkuji. Živnost v oboru Pivovarnictví a sladovnictví jsem získal na podzim roku 2012. Co mě nyní čeká? Dne 14.března 2013 proběhne místní šetření s dotyčnými orgány a pokud vše bude v pořádku, pak mi stavební úřad povolí zkušební provoz.
- 2013
Bře 14Máme ústní povolení k půlročnímu zkušebnímu provozu
14.3.2013 proběhla inspekce a vše proběhlo k mé spokojenosti. Máme ústní povolení k půlročnímu zkušebnímu provozu, během kterého musíme splnit pár podmínek, daných obecním úřadem, hygienou a životním prostředím. Stavební úřad by měl vydat povolení během týdne 12. (po zaplacení poplatku 1000 Kč - jednoho z již mnoha zaplacených) a ihned poté začne další papírování s celním úřadem. Dej bůh štěstí.
Bře 30Písemné povolení k půlročnímu zkušebnímu provozu
30.3.2013 - Tak to máme písemně - Povolení k půlročnímu zkušebnímu provozu s nutností splnění podmínek do 30.9.2013. Můžeme vyrábět pivo, ale nesmíme jej prodávat.
Dub 02První celní kontrola
30.4.2013 - celníci30 k nám přijedou na první kontrolu - vše OK
Dub 08Osobní schůzka na Celním ředitelství Olomouc
8.4.2013 - osobní schůzka s panem Františkem Dostálem na Celním ředitelství Olomouc
Dub 10Žádost o povolení provozování daňového skladu
10.4.2013 - podána žádost o povolení provozování daňového skladu dle zákona o spotřební dani 253/203 Sb. §19 odst. 2 písmeno A. Součástí žádosti je i 18 příloh. Celníci mají 90 dní na vyřízení. Pokud bude vše OK a dodrží maximální lhůtu, pak první pivo prodáme 10.července 2013. Pevně doufám, že to bude i dříve, v žádosti je navrhovaný termín 1.7.2013.
Kvě 13Vyměřená měsíční záloha na spotřební daň
13.5.2013 - přišel dopis od celníků s vyměřenou měsíční zálohou na spotřební daň. Po zaplacení by mělo přijít povolení k provozování daňového skladu. Při plném výstavu 320 hl ročně a při vaření 13˚ piva to dělá necelých 6000 Kč měsíčně. U 13˚ to dělá 1 Kč na 1 prodané pivo. O to se musí zvednout cena. Následně již budu platit dle skutečné stupňovitosti.
Kvě 17Uvařena první várka na nové technologii
17.května 2013 - uvařena první várka na nové technologii.
Kvě 29Máme veškerá povolení
29.května 2013 - máme veškerá povolení. Jsme registrovanými plátci spotřební daně. První se bude platit za pivo prodané v měsíci červnu a to během července.
Tyto stránky používají cookies pro zlepšení poskytování služeb a pro funkčnost webových stránek. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Více...RozumímCookies
